Puls-Quick-Check geschiedenis

Puls-Quick-Check 

Wat is een Puls Oscillograaf?

Geschiedenis:

De basis is de Oscillograaf van Gensenius en Keller uit de jaren 1950.

In de huisartsen praktijken kon men de doorbloedings verstoring meten, en de uitwerking van de pathofysiologische invloeden van de bloedsomloop weergeven. Dr. G. Hildebrandts zette het principe verder, met het schrijven van een puls en ademhaling meting.Met het vaststellen van de puls- adem- quotiënten (uitkomst van een deling) opende zich een nieuwe diagnostische mogelijkheid bij een verandering van het vegetatieve systeem. Dit is de geboorte naar integratie in het gehele therapieconcept, omdat ritmische verlopen reproduceerbaar te meten zijn. In de jaren 1970 werden empirische onderzoeken van metingen van energieën in meridianen gedaan. Een werkgroep rond Dr. Kurt Beisch en HP Muschlin hebben een grote bijdragen geleverd. Zo konden verbanden worden gelegd tussen verschillende druk niveaus, meridiaan verlopen en speciale lichaamsplaatsen.

Technische principe:

Bij de oscillograaf meting worden volume schommelingen van een vaatgebied met bloeddrukmanchetten onder variabele druk van buiten (ontlasting druk) met gelijkblijvende fijngevoeligheid gemeten. Vroeger werd de uitvoering door een fijn mechanische precisie-instrument gedaan, die naar het principe van Marey’ schen kapsel pneumatische manchetten schommelingen in een hefboomuitslag omgezet werd. De curven werden door een van te voren in verf gedoopte schrijfhefboom, op een door uurwerk aangedreven voortbewegend papier getekend.

Overzicht:

Het ontstaan, en de grote omvang van de drukschommelingen kunnen uitleg geven over chronische (leegte) en acute/ontstekingen (vol), (het Yin- en Yang- principe vanuit de TCM-/Meridiaan- leer). De acupunctuurleer, zoals meridiaanparen en energielagen laten de causale te samen hangen sluiten. Het proximale (naar het Hart toe) geeft een overzicht over alle chronische processen van het orgaansysteem. Het distaal (van het Hart af) gedeelte geeft een overzicht van de acute processen.

Technische uitvoering:

Het Puls-Quick-Check apparaat wordt met een USB- kabel door een gebruikelijke PC (geen Appel/Mac) van stroom voorzien, en door de moderne software volautomatisch gestuurd. De getekende drukcurven worden naar TCM- wetmatigheid geëvalueerd en in duidelijke grafieken neer gezet.

Toepassingsmogelijkheden:

De Puls-Quick-Check laat de huidige energetische toestand van de meridianen zien. Zo kunnen verdere therapieën ingezet worden, specialisten en ook complementaire genezingsprocessen kunnen objectief beoordeelt worden. Door een grafiek te schrijven kan de arts/therapeut een onafhankelijke meting uitvoeren. Aangezien er geen stroomimpuls op het regulatieve systemen wordt uitgevoerd, kan zo de werkzaamheid van Electro-acupunctuur, Acupunctuur, BFD, Decoder- Dermografie, Biotensor of Kinesiologie gecontroleerd worden.

Praktische gebruik:

Aan de liggende patiënt worden vier paar manchetten aangelegd (Pijl bij de duim op de pols, Pijl binnenkant elleboog, Pijl achterkant knie en Pijl scheenbeen boven de enkel). Een automatisch verloop zoals drukopbouw, schrijven van de curven, druk aflaten, manchetten wissel, wordt op de PC en op het apparaat overzichtelijk aangegeven. Er wordt ongeveer 10 sec. per druk niveau (190 + 140 + 90 mm Hg /manchettenpaar) gemeten. De uitslag van de curven gebeurt door de hulpteksten, op basis van de acupunctuurleer.

Reproduceerbaarheid:

Ook naar meerdere metingen zijn de getekende curven reproduceerbaar en de aanwijzing op energetische opvallende curven zijn uniek. Het Puls-Quick-Check systeem is een aanvulling voor alle artsen en therapeuten. Door patiënten voor en na een behandeling of kuur te meten, kunt u zo het therapie verloop en het genezingsproces volgen. Ook de werkzaamheid van homeopathische medicamenten, kan voor de inname van de patiënt in vorm van een resonantie op de mesenchym(niet arteriële puls) vastgesteld worden.

Heeft u vragen of wensen laat het ons weten.